szukaj na stronie:

Utrzymywanie stałych temperatur przez promienniki gazowe

Poprawne składowanie i magazynowanie żywności to bolączka wielu zakładów gastronomicznych nie radzących sobie czasami z psuciem towaru. Temperatura pomieszczeń, w których przechowujemy żywność, nie może być przecież za wysoka, a często stosowanie tradycyjnych metod grzewczych taką powoduje.

Tu z pomocą przychodzą nowoczesne metody z użyciem urządzeń, takich jak promienniki gazowe. Nadają się one świetnie do ogrzewania pomieszczeń w zakładach gastronomicznych. Ich działanie opiera się na dostarczaniu ciepła wprost do produktów żywnościowych, co może przyspieszać ich psucie się, jednak pamiętać trzeba o jednej zasadzie - dostosowywaniu mocy grzewczej urządzeń do danej wielkości pomieszczenia. Wówczas możemy być spokojni, że naszej żywności nic się nie stanie, a zaoszczędzimy na rachunkach za grzanie. Przecież na jednym i drugim zależy nam tak samo, nieprawdaż?

Na promiennikach gazowych można spokojnie polegać. Stanowią one system urządzeń przenośnych montowanych do butli z gazem LPG. Moc grzewczą tych urządzeń dostosowujemy przez specjalne pokrętło, którym zwiększamy lub zmniejszamy przepływ gazu z butli do urządzenia. Cała rzecz jest nietrudna do opanowania, a na pewno nie przysporzy nam zmartwień związanych ze zbyt niską lub za wysoką temperaturą w pomieszczeniu.

Ponadto, system grzewczy oparty na promiennikach gazowych jest łatwy w instalacji i może być stosowany w systemach pracy nieciągłej. Nie ma wtedy potrzeby grzania non-stop, można ograniczyć się do ośmiu godzin dziennie, gdy nie ma większych potrzeb.

Jak widać na powyższych przykładach, promienniki gazowe sprawdzą się świetnie również w zakładach magazynujących i przechowujących żywność. Pomogą one nam utrzymać właściwe temperatury i zaoszczędzić na rachunkach za pobór prądu czy gazu dzięki wysokiej wydajności grzania.